Top

Sistem Tıp Merkezi Adana

Konum

0530 413 8641 / 0530 413 8642 / 0533 304 0365

MR Tetkik Nasıl Yapılır

03 Nisan 2018

Hasta hareketli masaya rahat bir şekilde yatırılır. İncelenecek bölgenin üzerine/çevresine yüzeysel sargı adı verilen özel bir radyo anteni yerleştirildikten sonra hasta masa mıknatısı (tünel) içerisine itilir. İncelenecek vücut bölgesi MR cihazının tam ortasında olmalıdır. Teknisyen odadan ayrılır ve sırayla MR sekansları gerçekleştirilir. Sekanslar sırasında hasta takırtı tarzında sesler duyar. Tamamen normal olan bu sesler hastadan yayılan MR sinyalinin ölçülmesi için kullanılan özel antenlerin açılıp kapanmasından kaynaklanmaktadır. Hasta tüm inceleme süresince istediği an teknisyen ile mikrofon aracılığıyla haberleşebilir. MR tetkikinin toplam süresi, incelemenin tipine ve kullanılan cihaza bağlı olarak 10-30 dakika arasında değişir. İncelenecek bölge ve hastalığın türüne bağlı olarak damardan kontrast madde verilmesine gerek duyulabilir. Kontrast madde (genellikle gadolinyum adı verilen bir element) bazı dokuların ve kan damarlarının görüle bilirliğini artıran ve damar içi verilen bir sıvıdır. MR tetkikinde kullanılan kontrast maddeler oldukça güvenlidir, alerjik yan etki görülmesi çok nadirdir.

MR Tetkiki Sırasında Neler Hissederim?

MR tetkiki ağrı oluşturmaz, ancak bazı hastalar inceleme süresince hareketsiz yatmayı rahatsız verici bulabilirler. Bazı hastalar için iki ucu açıkta bile olsa silindirik bir yapı içerisinde bulunmak endişe verici olabilir. İncelenen vücut bölgesinde bir ısı hissetmeniz normaldir, ancak rahatsız edici boyutta olursa radyolog ya da teknisyene bildirilmelidir. Kontrast madde enjekte edilmesi gerektiğinde, enjeksiyon yerinde rahatsızlık ve soğukluk hissi duyulabilir.

Kaynak : Türk Manyetik Rezonans Derneği tarafından hazırlanan “Manyetik Rezonans Görüntüleme” başlıklı dokümandan kaynak olarak yararlanılmıştır.

  • 4993