Bilgisayarlı Tomografi (BT)
BT, vücuttan kesitsel görüntü elde edebilen ve X ışını ile çalışan bir cihazdır. Günümüzde BT ile akciğer, karaciğer, böbrek, kemik, beyin, yumuşak doku ve kan damarları gibi birçok doku net olarak görüntülenebilir. BT işlemi sırasında hastalar az miktarda radyasyona maruz kalmaktadır.
Göğüs ve karın organlarının incelenmesinde en iyi yöntemlerden biridir.
Akciğer, sinüsler, karaciğer ve pankreas hastalıklarının tanısında önemlidir.
Biyopsi gibi tanı veya tedavi amaçlı minimal cerrahi işlemlerin rehberliğinde kullanılabilir.
Kemik yapıları (el, ayak, omuz, omurga vb.) ve kemik patolojilerinin tanısında sıklıkla tercih edilir.
Beyin, karaciğer, dalak, böbrekler gibi iç organ yaralanmalarının değerlendirilmesinde kullanılır.
Felç (inme), kangren veya böbrek yetmezliği gibi damar hastalıklarının tanısında da etkilidir.
BT tetkiki sırasında vücuttan X ışını geçirilir. Çekim yapılan dokular, X ışınını farklı oranlarda emer. Dedektörler tarafından toplanan veriler bilgisayarda işlenerek görüntü oluşturulur.
Çok dedektörlü BT sistemlerinde veriler daha hızlı toplanır. Bu sayede koroner damarlar gibi ince damarlar bile kısa sürede ve net bir şekilde görüntülenebilir. Bu hız özellikle çocuklar, yaşlılar ve travma hastaları için büyük avantaj sağlar.
Bağırsakların daha iyi görüntülenebilmesi için tetkikten bir gece önce aç kalınması istenir.
Kontrast madde kullanılacaksa, yan etkilerden kaçınmak için 2-4 saat açlık gerekir.
Metal objeler görüntü kalitesini bozabileceği için çıkarılmalıdır (takı, gözlük, diş protezi vb.).
Hamilelik şüphesi olan hastaların mutlaka bilgi vermesi gerekmektedir.
Emziren annelerde kontrast madde kullanıldıysa, tetkikten sonra 24-48 saat emzirilmemelidir.
BT tetkiki, değerlendirilecek bölgeye göre kontrast madde verilmeden veya verilerek yapılabilir. Kontrast madde damardan, ağızdan veya makattan verilebilir.
Damardan kontrast madde verilecekse, mekanik bir enjektör yardımıyla işlem sırasında uygulanır. Tetkik sırasında hasta yalnız kalır ancak herhangi bir şikayet durumunda teknisyenle iletişim kurulabilir. Çocuk hastalara kurşun önlük giydirilerek bir ebeveyn eşlik edebilir.
Hamilelik şüphesi varsa tetkik öncesinde mutlaka bildirilmelidir.
Kontrast madde damardan (intravenöz), ağızdan (oral) veya makattan (rektal) verilebilir.
Daha önce kontrast maddeye alerji gelişmişse, düzenli alerji ilacı kullananlarda veya astım hastalarında işlem öncesi antialerjik ilaç uygulanabilir.
Ciddi böbrek hastalarında kontrast madde kullanımı riskli olabilir. Bu nedenle böbrek fonksiyonları değerlendirilerek karar verilir.
Kontrast madde verilmesi sırasında ağızda metalik tat veya geçici sıcaklık hissi oluşabilir. Nadir durumlarda kaşıntı veya döküntü görülebilir.
Solunum zorluğu veya boğaz şişmesi gibi ciddi reaksiyonlarda teknisyene bilgi verilmelidir.
Suda çözünebilen (noniyonik) kontrast maddeler kullanıldığı için bu şikayetler çok nadirdir.
Tüm Batın BT:
1,5 litre suya 40 ml iyonik kontrast madde karıştırılır. 2’şer bardak, 5’er dakika arayla içilir. Son 2 bardak tetkik öncesi teknisyen tarafından verilir.
Üst Batın BT:
1 litre suya 30 ml iyonik kontrast madde karıştırılır. 2’şer bardak, 5’er dakika arayla içilir. Son 2 bardak çekim öncesinde içirilir.
Alt Batın (Pelvik) BT:
Tüm abdomen BT hazırlığı gibidir. 1,5 saat önceden başlanır.
Makat yolu ile kontrast madde verilecekse, işlem BT odasında yapılır.
Sistem Tıp, tıbbi görüntüleme ve laboratuvar alanlarında tıbbi tanıya yönelik sağlık hizmetleri sunmakta olan profesyonel bir sağlık kuruluşudur.
Kurumumuz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. DETAYLI LİSTE
BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN ARAYIN© Copyrights 2026. Sistem Tıp Merkezi. Tüm hakları saklıdır. sistemtip.com adresi çerez kullanmaktadır. Çerez politikamızı görmek için tıklayınız.. www.sistemtip.com