Top

Sistem Tıp Merkezi Adana

Konum

0530 413 8641 / 0530 413 8642 / 0533 304 0365

Koroner Kalsiyum Skorlama

13 Ağustos 2017

Koroner kalp hastalığı, kalbi besleyen damarlarda kalsiyum birikimi sonrası damar sertliği olarak adlandırılan süreç ile başlar. Başlangıçta plaklar damar boşluğuna uzanmadığı için bu dönemde klasik katater anjiografide görünmezler ve anjio sonuçları normal olarak değerlendirilir. Yani damar duvarında hastalık başlamıştır, ancak herhangi bir darlık oluşmamıştır. İlerleyen kalsiyum birikimi sonucu damar boşluğunda daralmalar oluşmaya başlar. Son aşamada ise biriken materyal damar boşluğuna doğru yer değiştirir ve ani kalp krizlerine yol açar. Tanımlanan bu süreç bazen kısa, bazen uzun yıllar içerisinde olmaktadır.

Kalp damarlarındaki kireç birikiminin erken saptanması ve alınacak önlemler sayesinde bu sürece müdahale etmek mümkündür(sigarayı bırakmak, tansiyon-şeker-HDL/LDL kolesterolü düzenlemek ve uzmana danışarak gerekirse statin ve benzeri ilaçlar kullanmak, beslenmeyi düzenlemek ve düzenli aspirin kullanmak, yürüyüş ve egzersiz vb. ).


BT ile kalsiyum skorlama tetkiki 8-10 saniye gibi kısa sürede yapılabilmektedir. Standart değerlendirme protokolü ile oluşan kireçlerin hacmi ve yoğunluğu esas alınarak kalsiyum skoru hesaplanmaktadır. Sonuca göre 2-5 yıl içerisinde koroner kalp hastalığı yüzünden aynı cins ve yaş grubu ile kıyaslanarak risk oranı belirlenmektedir.

Her yaş grubu için ideal kalsiyum skoru 0 olmakla birlikte yaşın ilerlemesi ile birlikte kireç birikiminin artması ve dolayısıyla yüksek kalsiyum skoru kaçınılmazdır. Ancak 40 yaşının altında yüksek kalsiyum skorunun bulunması yüksek derecede bir riske işaret etmektedir. Ayrıca kalsiyum skorunun 0 olması koroner arterde darlık olmadığı anlamına gelmez, sadece riskin en az olduğuna işaret eder. Çünkü kalsiyum içeriği olmayan yumuşak plaklar da kalp damarlarında daralmaya neden olabilir. Bu durum sadece BT veya katater anjiografi yapılarak gösterilebilir.

BT koroner anjiografi öncesi her hastaya kalsiyum skorlama tetkiki yapılır. 400 ve daha yüksek kalsiyum skoruna sahip olan hastalara yüksek risk grubunda olması nedeni ile öncelikle kateter anjiografiyi önermekteyiz.

  • 3359