Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme
MR, vücut doku ve organlarının X-ışını kullanılmadan oldukça detaylı resimlerinin oluşturulduğu bir görüntüleme yöntemidir. MR cihazı, bilgisayar ve radyo dalgaları kullanarak organları değerlendirmeye ve hastalıkları teşhis etmeye yarayan büyük bir mıknatıs özelliği taşıyan bir alettir. MR cihazı ile beyin, boyun, omurga, karın, göğüs boşluğu, kol ve bacaklar kesitler halinde incelenerek üç boyutlu görüntüler oluşturulur.
MR anjiyografi ile kan damarları görüntülenebilir. MR tetkiki çoğu durumda ön hazırlık gerektirmeyen ve hastalara ağrı vermeyen bir yöntemdir.
MR, günümüzde radyasyon içermeyen en gelişmiş kesitsel görüntüleme yöntemi olup, pek çok hastalığın tanısının konulabilmesini sağlar. Özellikle merkezi sinir sistemi hastalıklarının tanısında oldukça değerlidir. Beyin, omurilik ve omurga bozukluklarının çoğuna MR tetkiki ile tanı konulur. Kemik, kıkırdak ve tendon kökenli kas-iskelet sistemi hastalıklarının büyük bölümü ve bu dokular MR ile ayrıntılı olarak incelenir. Karın bölümünde bulunan organların, karaciğer, dalak, pankreas ve böbreklerin değerlendirilmesinde de MR günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
MR radyasyon içermez. Radyasyonun zararlı etkilerine maruz kalınmaz.
MR ile organların anatomik yapıları ve fonksiyonları incelenir.
Beyin, kalp, karaciğer, omurilik ve kas gibi yumuşak dokular diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha ayrıntılı değerlendirilir.
MR’da kullanılan kontrast maddelerin alerjik yan etki görülme sıklığı diğer yöntemlere göre daha düşüktür.
Kalp ve damar sisteminin incelenmesinde hızlı ve yan etkisi olmayan bir yöntemdir.
MR ile çeşitli kanserlerin tanısı konulabilir.
Kalp pili, manyetik alana duyarlı metal tıbbi yardımcı araç bulunan kişilere MR işlemi zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır.
Vücutta bulunan metal cisimler güçlü manyetik alandan etkilenerek hastaya zarar verebilir.
MR güvenli bir yöntem olmasına karşın, gebeliğin ilk 12 haftasında çok gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. İkinci ve üçüncü trimesterde doktor onayı ile çekim yapılabilir.
Gebe hastalara manyetik özellikli kontrast madde verilmemelidir.
MR çekim alanına girmeden önce üzerinizdeki metal cisimleri (takı, saat, toka vb.) çıkarmanız istenir.
Beyin anevrizma klibi, kalp pili, implantlar veya vücutta metalik yabancı cisim bulunan hastalara MR çekimi yapılmaz.
Dövme ve kalıcı makyaj, MR görüntülerini bozabilir.
Makyaj yapılmamalıdır çünkü bazı makyaj ürünleri metal parçacıkları içerebilir.
Diş dolguları ve diş telleri genellikle sorun oluşturmaz, ancak yüz-beyin bölgesi görüntülerinde bozulmaya neden olabilir.
İşlem günü teknisyeniniz sağlık durumunuz hakkında sorular soracaktır (alerji, ameliyat geçmişi, gebelik vb.).
Emziren annelerde kontrastsız MR çekiminde sakınca yoktur. Kontrast madde kullanılmışsa, 24-48 saat süt verilmemelidir.
Klostrofobisi (kapalı alan korkusu) olan hastalara gerekirse sakinleştirici verilebilir.
Tüm metal içerikli objeler ve kartlar soyunma odasında bırakılmalıdır.
MR’da X-ışını veya radyasyon kullanılmaz. Hasta güçlü bir manyetik alan içerisine yerleştirilir ve üzerine radyofrekans dalgaları gönderilir. Bu dalgalar, vücuttaki hidrojen atomlarının protonlarını uyarır. Uyarılan protonlar radyo sinyalleri yayarlar. Bu sinyaller özel antenlerle toplanarak bilgisayar ortamında işlenir ve vücudun kesitsel görüntüleri oluşturulur.
Bir MR tetkiki, her biri 1-5 dakika süren 2-6 sekanstan oluşur. Her sekans, vücudun farklı planlardaki (sağdan sola, önden arkaya, yukarıdan aşağıya) kesitlerini gösterir.
Sistem Tıp, tıbbi görüntüleme ve laboratuvar alanlarında tıbbi tanıya yönelik sağlık hizmetleri sunmakta olan profesyonel bir sağlık kuruluşudur.
Kurumumuz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. DETAYLI LİSTE
BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN ARAYIN© Copyrights 2025. Sistem Tıp Merkezi. Tüm hakları saklıdır. sistemtip.com adresi çerez kullanmaktadır. Çerez politikamızı görmek için tıklayınız.. www.sistemtip.com