Top

Sistem Tıp Merkezi Adana

Konum

0530 413 8641 / 0530 413 8642 / 0533 304 0365

US veya BT Eşliğinde Girişimsel İşlemler

US veya BT Eşliğinde Girişimsel İşlemler

Vücuttaki hemen her doku ya da organdan, ameliyata veya büyük bir işleme gerek olmadan iğnelerle biyopsi yapılabilir, yani doku örneği alınabilir. Girişimsel radyolojinin biyopsi yapabilmesi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerini çok iyi kullanabilmesi sayesindedir. Bu işlemler, hedef dokuyu doğrudan görüntüleyerek yapılır ve körlemesine yapılan biyopsilerden farklıdır. Tüm biyopsi işlemi sırasında vücudun içi görüntülenir ve iğne, bu görüntüler eşliğinde yönlendirilerek örnek alınır.

Biyopsiler en sık, tümörlerin iyi veya kötü huylu olup olmadığını ve mümkünse hangi tip tümör olduğunu belirlemek için yapılır. Ayrıca organ hastalıklarını ortaya koymak amacıyla karaciğer, böbrek ve akciğer gibi organlardan da biyopsi alınabilir.

Biyopsi işlemleri genellikle kolay ve ağrısızdır. İşlem sonrasında bir süre gözlem ve kanama kontrolü yapılarak hastalar aynı gün taburcu edilir.

Alınan örnekler patoloji uzmanları tarafından değerlendirilir. Değerlendirme süresi, örneğin işlenme sürecine (boyama gibi özel işlemler) bağlı olarak değişebilir. Biyopsi en sık tiroid, prostat, meme, akciğer ve karaciğer kitlelerinde uygulanır.

Biyopsiler iki şekilde yapılır:

  1. İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB):
    Oldukça ince bir iğne yardımıyla enjektöre hücre ve/veya sıvı örneği alınır.

  2. True-cut Biyopsi:
    İnce iplik şeklinde doku parçacıkları alınır. İç organlarda bulunan ve dışarıdan fark edilmeyen yapılardan örnekleme, görüntüleme yöntemleri eşliğinde yapılır. En sık kullanılan yöntemler ultrason (US) ve bilgisayarlı tomografi (BT)’dir.

Görüntüleme yöntemleri rehberliğinde en sık yapılan biyopsiler:

  • Tiroid Biyopsisi:
    Guatr hastalığında sıkça görülen tiroid nodüllerinde US eşliğinde ince iğne ile biyopsi yapılır. Özellikle "soğuk nodül" tanımlanan nodüller ve aile öyküsü olan kişilerde uygulanır.

  • Akciğer Kitle Biyopsisi:
    BT ile saptanan kitlelerde, kitlenin kanser olup olmadığını ve hangi tip kanser olduğunu belirlemek amacıyla yapılır. Pnömotoraks gibi nadir komplikasyonlar görülebilir.

  • Prostat Biyopsisi:
    Kandaki PSA yüksekliği durumunda uygulanır. İşlem rektal yoldan, özel bir sistemle yapılır. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik koruması sağlanır.

  • Meme Biyopsisi:
    Fibrokist yapılar veya şüpheli solid lezyonlarda US eşliğinde biyopsi yapılır. Ele gelmeyen ve sadece mamografide görülen kitlelerde stereotaksik yöntemle biyopsi yapılır.

  • Diğer Biyopsiler:
    Karaciğer, pankreas, böbrek gibi karın içi organlardan da uygun durumlarda US veya BT eşliğinde biyopsi yapılabilmektedir.

 

Eklenme Tarihi: 01.02.2017
Toplam Sayfa Gösterimi: 7629